Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is een door de mens ontworpen systeem, gericht op duurzame voedselproductie. Het ontwerp van een voedselbos is geïnspireerd op de rand van een natuurlijk bos omdat daar de meeste diversiteit aan plantensoorten voorkomt. Dat komt door de verschillende lagen.

Anders dan in de landbouw wordt er in een voedselbos niet met een enkele laag (de akker) gewerkt maar ook met de lagen daarboven.
Het allerbelangrijkste is: een juist ontworpen voedselbos houdt zichzelf in stand en biedt voedsel en onderdak aan ontelbare soorten organismen, groot en klein.

Niet alle plantensoorten hoeven trouwens voor de mens eetbaar te zijn. Ook soorten die bijvoorbeeld bestuivende insecten of plaag bestrijdende vogels aantrekken krijgen er hun plek.

Ons voedselbos

Wij hebben ervoor gekozen ons voedselbos te laten ontwerpen door Martijn Aalbrecht.
In het ontwerp is rekening gehouden met de situering van de bomen ten opzichte van elkaar, de biodiversiteit en de verschillende soorten.

In het najaar van 2020 zijn wij begonnen met de aanplant van de eerste twee lagen (kruin- en tussenlaag).
Hierbij zijn niet alleen kleine stekken, maar ook al forse bomen van 4 tot 7 meter hoog aangepoot om zo het geraamte van het bos te realiseren. Daarna kan met de struik- en onderlaag worden begonnen. In totaal staan er nu al zo’n 250 bomen met 150 variëteiten.
Naast bekende rassen zoals appel, peer en kers zijn er ook notenbomen gepoot en onbekendere rassen zoals pawpaw, aarbeienboom, pistach en szechuanpeper.
De bomen zijn uitgekozen voor hun variëteit. Zo staan er wel 10 soorten kersenbomen waarbij de ene vroeg vrucht draagt en de ander laat. De ene zoet smaakt en de andere wat zuurder en de kersen variëren in kleur van geel tot dieprood. Ook zijn er stikstofbindende bomen gepoot voor de grondverbetering.

Ontwerp van het voedselbos

Twee keer in de week wordt er voor de campergasten een rondleiding gegeven met een wandeling door het bos, waarbij het concept voedselbos wordt uitgelegd en er ook geproefd en geroken kan worden.

Gedurende het seizoen kan er (op aanvraag) ook rondleidingen verzorgd worden voor groepen, eventueel inclusief koffie en of lunch. In het oogst seizoen wordt bij voldoende oogst deze te koop aangeboden aan de campergasten en andere bezoekers in het winkeltje, dat vanaf volgend jaar gereed zal zijn.

Nieuw in ons voedselbos

Vanaf mei t/m oktober wordt er elke 1e zaterdag van de maand een rondleiding door het voedselbos gegeven door Rob, met aansluitend een kop koffie/thee met een voedselboskoekje.  De kosten zijn € 6,50 p/p. Graag wel van tevoren opgeven via ons emailadres: info@erve-hofvanheden.nl

Verder bieden wij ook de mogelijkheid om een rondleiding te krijgen met een groep (vanaf 5 personen) op een ander tijdstip.
Inclusief koffietafel € 10,00 p/p
Inclusief lunch € 15,00 p/p

De basis van het voedselbos

Aan de basis van een voedselbos- of tuin ligt dus een slim meerlaags ontwerp ten grondslag. De volgende lagen vormen samen een compleet systeem: 

Kruinlaag (Grote bomen, 8+ m) bijvoorbeeld Walnoot, Linde, Kers, Ginkgo

Tussenlaag (Kleine Bomen, Grote Heesters, 3 tot 8m) bijvoorbeeld Mispel, Hazelaar, Cornus, Decaisnea

Struiklaag (Kleine heesters , 1 tot 3m) bijvoorbeeld Gojibes, Jostabes, Honingbes, Aalbes, Appelbes , Wijnbes

Kruidlaag (0,20 – 1m) bijvoorbeeld Smeerwortel, Brandnetel, Varens

De kruinlaag heeft een belangrijke rol in het geheel. Deze zorgt niet alleen voor beschutting maar ook voor de productie van een grote hoeveelheid organisch materiaal, zowel boven de grond – blad- als onder de grond in de vorm van wortels. Na de kruinlaag kunnen andere soorten (schaduw minnend) worden aangepoot.

Bodembedekkers (0 tot 0,20m) bijvoorbeeld Aardbei, Postelein, Bosbes, Vossebes, Cranberry

Klimplanten: bijvoorbeeld Kiwibes, druiven, Akebia

Wortels en knollen: bijvoorbeeld Aardpeer

DutchGerman